zadanie
Blue: Dla jakich wartości parametru m równanie:
−x
2+3x+|x−4|=m
ma jedno rozwiązanie
Rozpatrywałam to w dwóch przedziałach, wyszło mi m=5 i m=0. W odpowiedzi mam tylko m=5.
Dlaczego to 0 należy odrzucić

?
10 paź 15:07
Kuba: Jakim sposobem wyszło Ci m=0?
10 paź 15:16
Blue: Δ musi być zero, przy rozwiązywaniu dla x∊<4,∞) tyle wychodzi...
10 paź 16:34
===:
w tym przedziale masz −x2+4x−4=m −(x−2)2=m
xw=2 nie mieści się w założeniu
10 paź 16:39
NaPotęgeMatematyki:

Twoja funkcja wygląda mniej więcej tak, widać jak na dłoni że jedno rozwiązanie tylko dla m=5,
wierzchołka, nie wiem jak Ci zero wychoidzi
10 paź 16:44
Blue: a no tak, czyli powinnam jeszcze podstawić i obliczyć pierwiastek.... Dzięki

!
10 paź 16:46