rozwiaz rownanie
dhdd: Prosze tylko o wskazówke

2x
4+16x
2+30=0
10 paź 14:54
J:
....podstaw x2 = t ... i masz równanie kwadratowe...t2 + 8t + 15 = 0
10 paź 14:55
Janek191:
Oraz t > 0
10 paź 14:56
J:
... sprzeczność mu wyjdzie sama od razu...
10 paź 14:57
Bogdan:
x
4 + 8x
2 + 15 = 0
bez dodatkowej zmiennej, od razu Δ: Δ = 64 − 60 = 4,
| | −8 − 2 | | −8 + 2 | |
x2 = |
| = −5 sprzeczność, lub x2 = |
| = −3 sprzeczność |
| | 2 | | 2 | |
albo x
4 + 8x
2 + 16 − 1 = 0 ⇒ (x
2 + 4)
2 = 1
x
2 + 4 = −1 ⇒ x
2 = −5 sprzeczność lub x
2 + 4 = 1 ⇒ x
2 = −3 sprzeczność
10 paź 15:51
Saizou :
x4+8x2+15=0
x4+3x2+5x2+15=0
x2(x2+3)+5(x2+3)=0
(x2+3)(x2+5)=0
10 paź 15:53
PW: Panowie, bez żadnych obliczeń. Lewa strona jest sumą 3 składników − dwóch nieujemnych i jednego
dodatniego.
To jest klasyczny przykład ilustrujący powiedzenie "nadmiar wiedzy przeszkadza".
10 paź 16:54
Saizou :
PW dla x∊ℂ to już nie jest prawdą co napisałeś
10 paź 16:56
ICSP: jest prawdą dla dowolnego rzeczywistego x
10 paź 16:59
PW: He, he, kolego matematyku. Kto widzi takie rzeczy jak Ty − nie pyta o wskazówkę

i o
zasadniczym twierdzeniu algebry na pewno słyszał.
10 paź 17:01
Kacper:
A ja zawsze powtarzam − zanim cokolwiek zaczniesz liczyć popatrz przez 15 sekund na zadanie!
Może tam nie ma nic do liczenia?
10 paź 17:10
Saizou :
PW do tytułu matematyka mi jeszcze daleko

Na razie uczę się alfabetu greckiego na zaliczenie
10 paź 17:12
Kacper:
Saizou ja zawsze mylę pisownie liter delta i sigma
10 paź 17:13
Saizou :
bardzo podobne, ale ja zawsze sobie tłumaczę że delta (to zazwyczaj) kąt, a sigma to odchylenie
standardowe
ale to tylko oznaczenia
10 paź 17:16