zadania - dowody
Blue: Porcja zadanek na dziś ^^ Mam 4 zadania na dowodzenie ( 3 zrobiłam − bardzo bym prosiła o
sprawdzenie, a 1 nie umiem zrobić)

:
zad.1 Równanie kwadratowe ax
2 +bx+c=0 ma dwa pierwiastki, z których jeden jest iloczynem
drugiego przez liczbę n , n∊{1,2,3,...}. Wykaż, że:
zad.2 Udowodnij, że dla dowolnej wartości parametru m suma odwrotności pierwiastków równania:
5x
2 +12m
2x +3x −3m
2 −1=0
jest mniejsza od 4.
Moje rozwiązanie:
http://i59.tinypic.com/2vl1o2f.jpg
http://i60.tinypic.com/2ev5cfc.jpg
zad.3 Udowodnij, że równanie
| | π | |
cos2xsinx+√3sin2x+2sinx = 3tg |
| |
| | 3 | |
nie ma rozwiązań.
Moje rozwiązanie:
http://i61.tinypic.com/5ybv2r.jpg
zad.4 (tego nie umiem)
Udowodnij, że każda liczba rzeczywista x spełnia nierówność:
Próbowałam to przekształcać tym wzorem na zmianę podstawy logarytmu, jednak nic mi nie wyszło z
tego...
Bardzo proszę o ocenę i pomoc w zadaniu 4
10 paź 14:47
J:
zad.4 ... a co dokładnie jest z prawej strony ..?
10 paź 14:53
Blue: J o co Ci chodzi

Nie możesz rozszyfrować o jaki logarytm chodzi? x
2+2 jest w podstawie
10 paź 15:08
Janek191:
| | 4 | |
log2 |
| = log2 4 − log 2( x2 + 2) = 2 − logx2 + 2 2 ≤ logx2 + 2 2 |
| | x2 + 2 | |
2 ≤ 2 log
x2 + 2 2
2 ≤ log
x2 + 2 4
10 paź 15:16
J:
| | 1 | |
..no to tak: ... log24 − log2(x2+2) ≤ |
| ... teraz podstaw: |
| | log2(x2+2) | |
log
2(x
2+2) = t
| | 1 | |
....dostaniesz :2 − t ≤ |
| .... i działaj... |
| | t | |
10 paź 15:17
Janek191:
Pomyłka

Miało być
| | 1 | |
... = log2 4 − log2 ( x2 + 2) = 2 − |
| ≤ logx2 + 2 2 |
| | logx2 + 2 2 | |
t = log
x2 + 2 2
10 paź 15:21
Kacper: to z logarytmem to banał
na początek dziedzina :R
| | 4 | | 1 | |
log2 |
| ≤ |
| |
| | x2+2 | | log2(x2+2) | |
| | 1 | |
2−log2(x2+2)≤ |
| |
| | log2(x2+2) | |
log
2(x
2+2)=t oraz t>0 (bo x
2+2>1)
(2−t)t−1≤0
2t−t
2−1≤0
(t−1)
2≥0
Przekształcenia były równoważne, a ponieważ ostatnia nierówność jest zawsze prawdziwa to i
wyjściowa także.
c.n.u.
10 paź 15:22
10 paź 16:37
Kacper: Pod koniec 2 jest napisana głupota. Najpierw masz nierówność potem nagle równanie...
10 paź 16:59
Kacper: 3 chyba ok

(tzn zerknąłem na sam dół tylko i liczę, że reszta była dobrze)
10 paź 17:01
Blue: Kacper, ale to nie jest żadna głupota, ja liczę pierwiastki
10 paź 17:22
Blue: A co z zadaniem 1?
10 paź 17:23
Kacper: Po prostu nie podoba mi się zapis, a ja jestem bardzo czepliwy. Co ma brak pierwiastków do
rozwiązania nierówności? Nie tylko to o tym decyduje.
10 paź 17:30
Blue: no to, że a jest ujemne ^^ Muszę to pisać

Cała parabola jest pod osią OX

A co z zadaniem 1?
10 paź 17:52
pigor: . Równanie kwadratowe ax
2+bx+c=0 ma dwa pierwiastki,
z których jeden jest iloczynem drugiego przez liczbę n , n∊{1,2,3,...}.
Wykaż, że
b2= 1n (n+1)2ac.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
..., np. tak : z warunków zadania istnieją 2 pierwiastki
x, nx takie, że
ax2+bx+c=0 i an2x2+bnx+c=0 /− stronami ⇒
⇒ (an
2−a)x
2+(bn−b)x=0 i (*)
ax2+bx+c=0 ⇒ a(n
2−1)x+b(n−1)=0 i n≠1 ⇒
| | −b | |
⇒ a(n+1)x+b=0 ⇒ x= |
| i z (*) |
| | a (n+1) | |
| | ab2 | | b2 | |
|
| − |
| + c= 0 /* a(n+1)2 ⇔ |
| | a2(n+1)2 | | a(n+1) | |
⇒ b
2 − b
2(n+1)+ ac(n+1)
2= 0 ⇔ b
2(1−n−1)+ ac(n+1)
2= 0 ⇒
⇒ −nb
2 + ac(n+1)
2= 0 ⇒
b2= 1n (n+1)2ac c.n.w. ...
10 paź 18:22
Blue: Dzięki Pigor, ale chyba moje rozwiązanie też mogłoby być, nie?
10 paź 18:44
pigor: nie wiem, bo nie linkuję
10 paź 19:24
Blue: a powie mi ktoś inny czy może być?
10 paź 21:49
Eta:
ax
2+bx+c=0 pierwiastki równania :
x , xn ( bez indeksów
ze wzorów Viete
'a
| | −b | | −b | | b2 | |
x+xn= |
| ⇒ x= |
| ⇒ x2= |
| |
| | a | | a(n+1) | | a2(n+1)2 | |
| | b2 | | c | | (n+1)2 | |
zatem |
| = |
| ⇒ b2= |
| *ac |
| | a2(n+1)2 | | an | | n | |
10 paź 22:26
Blue: Ja też właśnie to ze wzorów Viete'a liczyłam ^^

Czyli pewnie mam dobrze...
11 paź 13:54