prawdopodobienstwo
cntrl: Z urny, w której jest tyle samo kul czarnych, białych i zielonych, wyjęto bez oglądania jedną
kulę, a następnie wylosowano dwie kule. Prawdopodobieństwo tego, że są one białe wynosi
| | 1 | |
|
| . Ile kul było w urnie na początku? |
| | 11 | |
10 paź 14:19
Kacper:
Proponuje drzewo stochastyczne.
10 paź 14:25
cntrl:

coś takiego?
i
10 paź 14:47
10 paź 14:49
cntrl: Nie wiem jak uwzględnić, że wylosowano kulę białą
10 paź 15:18
PW: | | n | |
Zwyczajowo przy gałązkach piszemy prawdopodobieństwa, skąd więc |
| ? |
| | 3 | |
Myślę, że nie rozumiesz na czym polega drzewko (to tak jak ja).
10 paź 16:35
cntrl: | | n | |
no własnie... dlaczego napisałem |
| |
| | 3 | |
nie mam pojęcia o co mi chodziło
10 paź 16:45
Mila:
Losowanie pierwsze
C lub B lub Z
n− liczba kul każdego koloru
Gdy wylosowano jedna kulę, to w urnie zostało (3n−1) kul
(n−1)C, nB,nZ lub
nC,(n−1)B, n Z lub
nC,nB,(n−1)Z
| | 1 | | n | | n−1 | | 1 | | n−1 | | n−2 | |
P(BB)= |
| * |
| * |
| + |
| * |
| * |
| + |
| | 3 | | 3n−1 | | 3n−2 | | 3 | | 3n−1 | | 3n−2 | |
| | 1 | | 3n2−5n+2 | |
= |
| * |
| z treści zadania: |
| | 3 | | 9n2−9n+2 | |
| 1 | | 3n2−5n+2 | | 1 | |
| * |
| = |
| |
| 3 | | 9n2−9n+2 | | 11 | |
rozwiąż.
10 paź 16:45
cntrl: Wychodzi mi 3 ...
W odpowiedziach jest 12, chyba jestem już zmęczony
10 paź 17:05
cntrl: znaczy wychodzi mi 4
10 paź 17:05
Kacper: To licz ponownie
10 paź 17:07
Kacper: Ale to przecież jest dobrze
10 paź 17:08
cntrl: 4 jest dobrze? xd
10 paź 17:09
Kacper: Zobacz co oznacza twoje policzone n, a o co pytali w zadaniu.
10 paź 17:11
cntrl: Dzięki
10 paź 17:15
Mila:
n=4, czyli 3*4=12
10 paź 17:53