Oblicz
marzena: Oblicz odległość prostych równoległych l i k,gdy l:−3x+4y=2 ,k:−6x+8y+1=0
10 paź 14:13
J:
| | I C2 −C1 I | |
d = |
| ... A i B możesz wziąć z obojętnie której prostej ... |
| | √A2 + B2 | |
10 paź 14:15
10 paź 14:17
===:

obierz punkt na jednej prostej
Policz jego odległość od drugiej prostej
10 paź 14:18
Janek191:
l : − 3 x + 4 y = 2 lub − 3 x + 4 y − 2 = 0
k : − 6 x + 8 y + 1 = 0 lub − 3 x + 4 y + 0,5 = 0
więc
A = − 3
B = 4
C
1 = − 2 , C
2 = 0,5
zatem
| | I C1 − C2 I | | I − 2 − 0,5 I | |
d ( l , k ) = |
| = |
| = |
| | √A2 + B2 | | √(−3)2 + 42 | |
10 paź 14:42