Napisz równanie symetralnej
marzena: Napisz równanie symetralnej odcinka AB,gdy A=(−2,−3) i B=(6,5)
10 paź 14:09
J:
1) równanie prostej AB
2) równanie prostej prostopadłej,przechodzącej przez srodek odcinka AB ... potrafisz ?
10 paź 14:11
===:
nie musisz pisać równania prostej przez AB

!
Wystarczy, że policzysz jej współczynnik kierunkowy −
10 paź 14:13
marzena: tak
10 paź 14:14
marzena: Wyszło mi AB=128 pod pierwiastkiem
10 paź 14:18
Kacper: może tak
P=(x,y) − punkt na symetralnej
Wiadomo, że |AP|=|BP|
Tylko jeden warunek i mamy gotową odpowiedź
10 paź 14:18
J:
a co to jest: AB = 128 ?
10 paź 14:19
===:
...ale dalej jak podaje J
10 paź 14:19
Janek191:
Coś Ci się pomyliło !
10 paź 14:19
===:
... coś Jej się pewnie śni −
10 paź 14:20
marzena: pomocy
10 paź 14:38
Kacper:
w czym?
10 paź 14:43
J:
| | 5 − (− 3) | |
.... współczynnik kierunkowy prostej AB : a = |
| = ...? |
| | 6 −(−2) | |
| | 1 | |
..... prosta prostopadła y = − |
| x + k |
| | a | |
| | xA + xB | | yA + yB | |
..... środek odcinka AB : xS = |
| = ...? , yS = |
| = ..? |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
...... szukana prosta: y − yS = − |
| (x − xS) .... i działaj... |
| | a | |
10 paź 14:43
Janek191:

A = ( − 2 ; − 3) B = ( 6 ; 5)
Współczynnik kierunkowy prostej AB :
| | y2 − y1 | | 5 − (−3) | | 8 | |
a1 = |
| = |
| = |
| = 1 |
| | x2 − x1 | | 6 − (−2) | | 8 | |
Symetralna jest prostopadła do pr AB, więc
a
1*a
2 = − 1
1*a
2 = − 1
a
2 = − 1
Środek odcinka AB
| | − 2 + 6 | | − 3 + 5 | |
xs = |
| = 2 ys = |
| = 1 |
| | 2 | | 2 | |
S = ( 2; 1)
Prosta prostopadła będąca symetralną musi przechodzić przez punkt S :
y = a
2 x + b
y = − x + b
Wstawiamy 2 za x oraz 1 za y:
1 = − 2 + b
b = 3
Odp. y = − x + 3
==============
10 paź 14:51