Prawdopodobieństwo
cntrl: Ze zbioru {1, 2, 3, 4, 5} losujemy bez zwracania dwie liczby. Oblicz prawdopodobieństwo tego,
że ich iloczyn jest parzysty, jeżeli wiadomo, że ich suma jest parzysta.
Wszystkie możliwości to będzie kombinacja czy wariacja bez powtórzeń? hmm
10 paź 13:38
J:
IΩI = 62 = 36 − wariacje z powtórzeniami.
10 paź 13:40
cntrl: Przecież jest bez zwracania
10 paź 13:41
J:
....racja..

.. nie doczytałem precyzyjnie
IΩI = 5*4 = 20
10 paź 13:45
cntrl: A gdzie tu mam napisane, że kolejność się liczy? właśnie w tym "bez zwracania"? jakby było samo
10 paź 13:48
J:
... nie interesuje nas tutaj kolejność ... musisz określić ilość zdarzeń elementarnych...
tutaj jest ich 20 ..
10 paź 13:51
J:
jeżeli losujemy dwie liczby , to zdarzenie : (2,1) jest inne niż (1,2)
10 paź 13:53
cntrl: a nie jest tak, że gdyby nas nie interesowała, to byłoby ich 15? w wariacjach chyba kolejność
jest istotna?
10 paź 13:54
cntrl: aaa okej
i jak dalej? bo wychodzi mi 0,1, a w odpowiedziach jest 0,25
10 paź 13:55
J:
| | 5! | |
... są to wariacje bez powtórzeń .... = |
| = 20 |
| | (5−2)! | |
10 paź 13:55
cntrl: a nie! już dobrze mi wyszło, dziekuje
10 paź 13:56
Kacper: Interesuje nas
A − iloczyn jest parzysty
B − suma jest parzysta
Można to zadanie liczyć na dwa sposoby (raz zdarzeniem elementarnym jest para liczb, a raz zbór
dwóch liczb)
10 paź 13:58
J:
...mnie też wychodzi: 0,1 .... sprawdź dokładnie treść ...
10 paź 13:59
cntrl: bo jest 8 par, których jest parzysta i wśród nich 2, których iloczyn też jest parzysty, czyli
28 =
14
10 paź 14:01
Kacper: Odpowiedź to 0.25
10 paź 14:03
J:
.... tak, ja się pomyliłem ...
10 paź 14:04