rowniania
Misia: Wyznacz wielomian,ktorego jedynymi pierwistkami beda liczby 2,−1,3 a stopien wielomininu bedzie
rowny 4.
10 paź 11:44
Kacper: ile chcesz tych wielomianów?
10 paź 11:48
Misia: jeden
10 paź 11:52
5-latek: W(x)= (x−2)2(x+1)(x−3) i bedzie 5 z e sprawdzianu
10 paź 11:55
Misia: poczekaj.... jest tu naklad na slowo JEDYNYMI czyli wedlug mnie nie mozna swtorzyc takiego
wielominnu, co najwyzyj stopnia 5
10 paź 11:59
5-latek: KOchana Misiu chcialas wielomian stopnia 4
Wiec go masz
Patrzaj z 1 nawiasu masz x2 z drugiego *x to juz masz stopien trzeci i z trzeciego
*x to masz x2*x*x= x4
Rownie dobrze moge napisac taki wielomian stopnia czwartego W(x)= (x−2)(x+1)2(x−3)
10 paź 12:04
5-latek: bo (x−2)2= x2−4x+4 czyli x2 lapiesz teraz ?
Teraz patrzaj na ten wielomian W(x)=(x−2)2(x+1)(x−3)
Masz tu pierwistek x=2 podwojny x=−1 pojedynczy i x= 3 pojedynczy
I innych pierwiastkow tu nie znajdziesz czyli sa one jedynymi pierwiastkami tego wielomianu
czy teraz jest wszystko jasne ?
10 paź 12:08