Ekstrema funkcji f
asd: Wyznacz ekstrema funkcji f f(x)=x4−6x2+8x+1
D=R
Wyznaczyłem pochodną f'(x)=4x3−12x+8
Przyrównałem do zera wcześniej uproszczając wyrażenie
4(x3−3x+2)=0 −> nie wiem jak wyznaczyć z tego miejsca zerowe funkcji
10 paź 11:39
5-latek: x3−3x+2=0
W(1)=0 dzielisz przez (x−1)
10 paź 11:47
asd: ale jak podstawie jedynkę pod wielomian to wychodzi 2≠0 ?
10 paź 11:51
Kacper:
10 paź 11:51
5-latek: Ojj student
13−3*13+2=0
1−3+2=0
0=0
10 paź 11:52
5-latek: Czesc
Kacper
10 paź 11:53
asd: dobra, nie będę tego komentował
10 paź 11:54