funkcje
5-latek:

Sporzadz wykres funkcji y=2sgnx
y={−2 dla (−oo,0)
{o dla x=0
{2 dla x (0 +oo)
Powinno byc OK
Jednak nie moge sobie wyobrazic takiego wykresu o ile istnieje y=f(x)= sgn2x
10 paź 11:10
ICSP: sgn(2x) = sgn(x)
10 paź 11:11
5-latek: Czesc
ICSP
Dzieki

a mozesz cos wiecej napisac dlaczego ?
Bo tak teraz patrze po swojej ksiazce kiedy sie uczylem i nie bylo nic o signum
10 paź 11:20
ICSP: Rozważ powyższa równość w trzech przedziałach.
1. Dla x > 0 dostajesz :
2. Dla x = 0 dostajesz :
3. Dla x < 0 dostajesz :
10 paź 11:25
Saizou :
bo 2x nie wypływa na znak x np.
sgn(2*1)=sgn(2)=1
sgn(2*0)=sgn(0)=0
sin(2*(−1))=sgn(−2)=−1
10 paź 11:26
5-latek: Juz wiem o co chodzi
Dzieki
10 paź 11:27