Dany jest ciąg arytmetyczny (a_n) o pierwszym wyrazie a_1=m^2 +7m
Bitter: Dany jest ciąg arytmetyczny (a
n) o pierwszym wyrazie a
1=m
2 +7m, który jest dodatni dla:
A. m ∊ (−7,0)
B.m ∊ ( −
∞ , −7) ∪ (0 , +
∞)
C.m ∊ (0,7)
D.m ∊ ( −
∞ , 0) ∪ ( 7 , +
∞)
Robię to tak:
a
1 = m
2 + 7m
m
2 + 7m > 0
m(m+7) > 0
m>0 ∧ m+7 > 0
m > −7
Nie wiem, który przedział temu odpowiada. Bardzo proszę o pomoc
10 paź 11:03
5-latek:

to jest wykres funkcji y=m
2+7m i zobacz teraz gdzie ta funkcja przybiera wartosci dodatnie
10 paź 11:14
5-latek: Przepraszam ale nie wiem czy nie wprowadzilem Cie w blad
10 paź 11:31
===:
> ...."zmienia się" nie w ⋀ tylko w ⋁
10 paź 12:18
Bitter: Aha, już rozumiem. Dziękuję Wam bardzo!
10 paź 12:43