Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f. Pochodna
asd: Wyznacz przedziały monotoniczności funkcji f
| | −2 | |
Obliczyłem pochodną f'(x)= |
| |
| | x | |
Teraz f'(x)>0 i f'(x)<0 ? . tu mam problem z obliczeniem
10 paź 10:48
ICSP: Policz jeszcze raz pochodną.
10 paź 10:51
ICSP: i ustal dziedzinę
10 paź 10:51
asd: zapomniałem napisać w mianowniku x
2
10 paź 10:56
asd: D=R\{0}
10 paź 10:56
ICSP: mianownik > 0 dla dowolnego x ∊ D , Licznik = −2 < 0 dla dowolnego x ∊ D
Stąd cały ułamek < 0 dla dowolnego x ∊ D
f'(x) < 0 dla dowolnego x ∊ D
10 paź 10:58
asd: czyli mam nie liczyć f'(x)>0 ponieważ wypada nam to z dziedziny tak?
Czy w tym przykładzie mogę liczyć przez sgn? (zawsze miałem problem z nierównościami)
10 paź 11:03
ICSP: Czasem zamiast bezmyślnego liczenia wystarczy po prostu pomyśleć.
Jednak jeżeli bardzo chcesz liczyć to proszę :
Badam kiedy funkcja będzie rosnąca :
| | −2 | | 1 | |
f'(x) > 0 ⇒ |
| > 0 ⇒ |
| < 0 ⇒ x2 < 0 ⇒ funkcja nie jest rosnaca |
| | x2 | | x2 | |
Badam kiedy funkcja będzie malejąca :
| | −2 | |
f'(x) < 0 ⇒ |
| < 0 ⇒ x2 > 0 ⇒ x ∊R\{0} |
| | x2 | |
10 paź 11:06
asd: dzięki za pomoc. Następny przykład udało mi się rozwiązać samodzielnie.
10 paź 11:33
b.: f nie jest malejąca na R\{0}, jest za to malejąca na (−∞,0) oraz na (0,∞)
10 paź 22:46