W trojkacie prostokatnym
ciacho: W trojkacie prostokatnym suma dl przyprostokatnych wynosi 15z
Jakie powinnu byc dlugosci bokow tego trojkata aby jego pole bylo najwieksze
Mam :
a + b = 15 P= 1/2a * b
b = 15−a P= 1/2a(15−a) = 7 1/2a − 1/2a2
10 paź 08:37
10 paź 08:43
ciacho: aW= p ? Czemu tutaj liczymy z p ?
10 paź 08:48
===:
... nie widzisz, że P jest f(a) ... jest funkcją kwadratową gdzie a jest argumentem
Parabola ramionami w dół więc ma max. Nie pytają Cię jakiej to max ...tylko dla jakiego a
10 paź 08:53