Równania wykładnicze
33arch: Proszę o pomoc

3
x − 2
x+2 = 3
x−1 − 2
x−1 − 2
x−3
10 paź 00:23
Bogdan:
| | 3x | |
2x + 2 = 4*2x, 3x−1 = |
| , itd, ale to już wiesz, bo to przecież było |
| | 3 | |
w piątej klasie podstawówki
10 paź 00:29
PW: Potęgi o podstawie 3 na lewą, potęgi o podstawie 2 na prawą.
Po obu stronach wyłączyć co się da przed nawias, czyli odpowiednio 3x−1 i 2x−3.
Obliczyć co zostało w nawiasach.
10 paź 00:30
pigor: ..., np. tak :
3x− 2x+2 = 3x−1− 2x−1− 2x−3 ⇔
⇔ 3
x− 3
x−1 = 2
x+2− 2
x−1− 2
x−3 ⇔
⇔ 3
x(1−
13) = 2
x(4−
12−
18) ⇔
⇔ 3
x *
23 = 2
x *
278 / *
32* 2
−x ⇔
⇔ (
32)
x= (
32)
4 ⇔
x=4 . ..
10 paź 00:36
33arch: No i dalej mi zostają rożne podstawy ( to co podnoszę do potęgi − nie wiem jak to poprawnie
nazwać)
10 paź 00:36
33arch: Ooooo, dzięki
10 paź 00:38
Eta:
Dla
π... i
10 paź 00:39
33arch: Pewnie znowu nie zabłysnę, ale jak to rozwiązać:
7 * 3
x−1 − 5
x+2 = 3
x+4 − 5
x+3
Wiem, że podobnie, ale jak wyciągnę przed nawias to mi w jednym nawiasie przy 3
x wychodzi coś
potwornego, co w żaden sposób nie daje rozwiązania
10 paź 00:41
Glodny Matematyki: Jak ten pierwszy przykład jest łatwiutki, tak ten drugi niby podobny, ale jakos żaden pomysł mi
nie pasuje.
Zaintrygowalo mnie to, ktos pomoze?
10 paź 01:09
pigor: ... tylko logarytmowanie, albo źle przykład przepisany; dobranoc.
10 paź 01:30
Janek191:
7*3
x − 1 − 5
x + 2 = 3
x + 4 − 5
x + 3
| | 1 | |
7* |
| *3x − 25*5x = 81*3x − 125*5x |
| | 3 | |
| | 7 | |
125*5x −25*5x = 81*3x − |
| *3x |
| | 3 | |
| | 236 | |
100*5x = |
| *3x / : 100 |
| | 3 | |
===========
10 paź 07:01