Stereometria
Stachu: A może takie zadanie. Krawędź podstawy i wysokość ściany bocznej poprowadzona z wierzchołka
ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mają długości 2 alfa. Oblicz cosinus kąta dwuściennego
miedzy sąsiednimi ścianami bocznymi. Sporządź rysunek pomocniczy i zaznacz na nim wymieniony w
zadaniu kąt dwuścienny.
11 lis 23:49
AROB: pomogę, poczekaj.
12 lis 00:24
AROB:

Najpierw poślę rysunek bryły.
12 lis 00:42
Bogdan:
Dobranoc
12 lis 00:48
AROB:

Dane: a = 2α, h
b =2α cosβ = ?
Z ΔECS obliczamy długość krawędzi bocznej k:
k
2 = (2α)
2 + α
2
k
2 = 5α
2 ⇒
k = α√5
ΔSEC ∼ ΔBCM
| | b | | 2α | | 4α | |
|
| = |
| ⇒ b = |
| |
| | 2α | | α√5 | | √5 | |
Znając b wchodzimy do ΔDBS, w którym zastosuję wzór cosinusów.
Jeszcze bok d: jest to przekątna podstawy (kwadratu), zatem
d = a√2 = 2α√2
Ze wzoru cosinusów mamy:
d
2 = b
2 + b
2 − 2*b*b*cosβ
(2α
√2)
2 = 2b
2 − 2b
2cosβ
| | 4α | | 4α | |
8α2 = 2* ( |
| )2 − 2* ( |
| )2 * cosβ |
| | √5 | | √5 | |
| | 16 | | 16 | |
8α2 = 2 * |
| α2 − 2 * |
| α2cosβ |
| | 5 | | 5 | |
| | 32 | | 32 | |
8α2 = |
| α2 − |
| α2cosβ |
| | 5 | | 5 | |
| | 32 | | 32 | | 32 | |
|
| α2cosβ = |
| α2 − 8α2 /: |
| α2 |
| | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 5 | | 5 | | 1 | |
cosβ = 1 − 8 * |
| = 1 − |
| = − |
| |
| | 32 | | 4 | | 4 | |
12 lis 01:11
AROB: Dobranoc
Eto i
Bogdanie.
12 lis 01:21
Stachu: Dzieki
12 lis 18:52
AROB:
12 lis 23:42
Magda: witam serdecznie odświeżam kotlet
2 maj 19:46
Magda:

zadanie rozumiem jak najbardziej ale nurtuje mnie pewna rzecz...
dlaczego nie można tego konta ustawić aby był w połowie krawędzi C ?
legenda:
2 maj 19:49
Magda: **kąta
przepraszam za błędy ort...
reasumując zauważyłam że ta płaszczyzna jest ustawiona celowo pod kątem prostym do krawędzi
bocznej.. a interesuje mnie to czy można ustawić aby była w połowie krawędzi bocznej..
czy ktoś mógłby mi to doradzić
2 maj 19:50
2 maj 19:54
Magda: .
2 maj 20:02