potegi
xyz: zerknie ktos czy dobrze wyliczylem ?
oblicz : [ (6−2 √5 )1/2 − ( 6+201/2 ) 1/2 ] 2 = 4 √5
9 paź 23:30
xyz: to 1/2 to do potegi 1/2
9 paź 23:33
Mat: Mi wyszło −10 ale niech ktoś jeszcze Ci powie bo jest późna pora i mogę coś przekręcać.
9 paź 23:34
xyz: moglbys pokazac jak liczyles ?
9 paź 23:40
Mat: Potraktowałem to jako wzór skróconego mnożenia...
6−2 √5−2(6−2 √5)1/2(6+2 √5)1/2+6+2 √5=12−2(36−20)=12−32=−20
−20 jednak wyszło.
9 paź 23:43
xyz: mi za drugim razem wyszlo 4. chyba czas spac. dzieki za pomoc
9 paź 23:45
5-latek: mozna prosciej
(6−2√51/2= √6−2√5
(6+201/2)1/2= √6+2√5
teaz wzor skroconego mnozenia (a−b)2=a2−2ab+b2
= 6−2√5−2√62−(2√5)2+6+2√5= 6+6−2√36−20= 12−8=4 (komu wyszlo 4 ?
10 paź 00:54