Liczby zespolone
Marcin: Zaczynam przygodę z liczbami zespolonymi. Pomoże mi ktoś to dalej pociągnąć ?
Δ= 5 + 12i
√Δ = √5 + 2i = ?
9 paź 23:08
Kuba: A co potrzebujesz dokładnie?
9 paź 23:14
ICSP: pierwiastek z liczby zespolonej jest liczbą zespoloną zatem :
√5 + 12i = x + yi gdzie x,y ∊R
5 + 12i = (x2 − y2) + 2xyi
porównując części rzeczywiste i urojone dostajesz układ równań :
x2 − y2 = 5
xy = 6
Wystarczy go rozwiązać.
9 paź 23:14
razor: √5+12i = z
√5+12i = x+yi | ()2
5+12i = x2−y2+2xyi
x2−y2 = 5
2xy = 12
x2+y2 = √25+144 = 13
2x2 = 18 → x = 3 lub x = −3
y = 2 lub y = −2
√5+12i = {3+2i, −3−2i}
9 paź 23:14
Marcin: dzięki !
9 paź 23:33