dla jakich wartosci parametrow a, b wielomian w(x) jest podzielny przez wielomia
michal: dla jakich wartosci parametrow a, b wielomian w(x) jest podzielny przez wielomian p(X) jesli
w(x)=x4−3x3+3x2−ax+2
p(x)=x2−3x+b
11 lis 23:47
Bogdan:
q(x) = x2 + cx + d
w(x) = p(x) * q(x) = (x2 − 3x + b) * (x2 + cx + d) =
= x4 + cx3 + dx2 − 3x3 − 3cx2 − 3dx + bx2 + bcx + bd =
= x4 + (c − 3)x3 + (d − 3c + b)x2 + (−3d + bc)x + bd.
w(x) = x4 − 3x3 + 3x2 − ax + 2
oraz
w(x) = x4 + (c − 3)x3 + (d − 3c + b)x2 + (−3d + bc)x + bd.
−3 = c − 3 ⇒ c = 0
3 = d − 3c + b ⇒ d = 3 − b (c = 0)
−a = −3d + bc ⇒ a = 3d
2 = bd ⇒ 2 = b(3 − b) ⇒ b2 − 3b + 2 = 0 ⇒ (b − 2)(b − 1) = 0
b = 2 lub b = 1
d = 3 − 2 = 1 lub d = 3 − 1 = 2
a = 3*1 = 3 lub a = 3*2 = 6
w(x) = x4 − 3x3 + 3x2 − 3x + 2 i p(x) = x2 − 3x + 2
lub
w(x) = x4 − 3x3 + 3x2 − 6x + 2 i p(x) = x2 − 3x + 1
12 lis 00:32