zadania z treścią
Monia: Bracia Bolek i Lolek jeżdżą do szkoł na rowerach. Bolkowi droga zajmuje 20 minut, a Lolkowi pół
godziny . Po jakim czasie Bolek dogoni Lolka, jeżeli wyruszy z domu 5 minut później niż Lolek
?
9 paź 22:34
Monia: proszę o pomoc
9 paź 22:42
Magda: błagam.....
9 paź 22:59
Bogdan:
błagać można o zdrowie, o życie, ale o rozwiązanie zadanka?
9 paź 23:02
Magda: chodzi mi o jakaś wskazówkę.
9 paź 23:02
Bogdan:
jak oblicza się długość drogi s w zależności od czasu i prędkości?
9 paź 23:04
Magda: v=s/t ⇒ s=vt
9 paź 23:06
Bogdan:
Podaj te zależności dla Bolka i Lolka, każdy z nich ma do pokonania tę sama drogę,
przyjmujemy oznaczenia: s − długość drogi do szkoły, v1 − prędkość Bolka, v2 − prędkość
Lolka
9 paź 23:19
Magda: to już to zrobiłam...
s=v1*t1 ⇒ v1*1/3h
s=v2*t2 ⇒ v2 *1/2h
?
9 paź 23:24
Bogdan:

Nieładnie wyglądają te zapisy, lepiej jest tak:
| | 1 | |
Bolek: s = |
| v1 ⇒ v1 = 3s |
| | 3 | |
| | 1 | |
Lolek: s = |
| v2 ⇒ v2 = 2s |
| | 2 | |
Na rysunku: D − dom, S − szkoła, P − miejsce spotkania Bolka i Lolka
|DP| = x
t − liczba godzin jazdy Bolka (on jeździ szybciej od Lolka) od wyjazdu z domu do chwili
spotkania Lolka
| | 1 | |
(t + |
| ) − liczba godzin jazdy Lolka od wyjazdu z domu do chwili spotkania Bolka |
| | 12 | |
| | 1 | |
5 min = |
| godziny, Bolek startuje 5 minut później od Lolka |
| | 12 | |
Podaj zależności na x dla Bolka (on ma prędkość v
1 i czas t) i Lolka (on ma prędkość v
2
9 paź 23:48
Eta:
I pewnie
Magda ... spotkała się z Bolkiem i Lolkiem i.... nie pójdą do szkoły
10 paź 00:15