matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
niewiadoma n
Wojtek:
n
3
+3n
2
−n+21
Wyznacz wszystkie naturalne wartości liczby n, dla których liczba
jest
n+3
liczbą nieparzystą.
9 paź 22:30
ICSP:
n
3
+ 3n
2
− n + 21
n
3
+ 3n
2
− n − 3 + 24
=
=
n + 3
n + 3
24
= n
2
− 1 +
n+3
Sprawdź dla jakich naturalnych n dana liczba będzie całkowita. Dalej już bez problemów
9 paź 23:07