Przedstaw Z w zależności od Re i Im
Kuba: Dla dowolnego Z∊ℂ przedstaw poniższe liczby w zależności od Re(Z) i Im(Z)
Mam problem żeby pozbyć się i z mianowników.
9 paź 22:22
Kuba: Bump
9 paź 22:44
Bogdan:
A samemu nic? z = a + bi, (a + bi)2 = ....
9 paź 22:47
Kuba: No tak i zostaje 2abi w mianowniku.
9 paź 22:48
Bogdan:
| | 1 | |
pokaż swoje obliczenia: |
| = ... |
| | 1 + z2 | |
9 paź 22:49
Kuba: | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| Może jestem idiotą ale myślałem i nie wiem co |
| | 1+(a2+2abi+i2b2) | | 1+a2+2abi−b2 | |
zrobić dalej.
9 paź 22:52
bcd: Ja bym pomnożyła licznik i mianownik przez sprzężenie mianownika. A potem odczytała część
rzeczywistą.
9 paź 22:55
Bogdan:
| 1 | | 1 | | x−yi | | x−yi | | x | | y | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| − |
| i |
| x+yi | | x+yi | | x − yi | | x2+y2 | | x2+y2 | | x2+y2 | |
9 paź 22:56
Kuba: Dobra dzięki, nie wpadłem na to
9 paź 22:58
Bogdan:
Jest trochę liczenia
9 paź 23:00