Ciagi
M: Pierwiastkami wielomianu W(x) = x3+px2 +44x+q są trzy liczby tworzące ciąg arytmetyczny.
Wiedząc, że suma pierwiastków wielomianu jest równa 12, oblicz wartości parametrów p i q
oraz pierwiastki wielomianu W(x).
9 paź 22:16
AcidRock: Podpowiedź:
| | p | |
x1 + x2 + x3 = − |
| (ze wzoru Viète'a) |
| | 1 | |
9 paź 22:20
Mat: Wywnioskowałem że suma trzech pierwiastków również równa jest −b/a? Tak jest w nieskończoność?
Wiedziałem tylko dla 2...
9 paź 22:23
mat-fiz: (x+a)(x+b)(x+c)= (x2+xb+xa+ab)(x+c)=x3+x2c+xb+xbc+xa+xac+abx+abc=
=x3+x2(c+b+a)+x(bc+ac+ab)+abc
(c+b+a)=p (bc+ac+ab)=q
a+b+c=12
a+c=2b
bc+ac+ab=44
3b=12
a+c=2b
bc+ac+ab=44
b=4
a+c=2b
bc+ac+ab=44
b=4
a+c=8
b(a+c)+ac=44
b=4
a+c=8
32+ac=44
b=4
a=8−c
ac=12
b=4
a=8−c
c2−8c+12=0 Δ=64−48=16 √Δ=4 c1=2 c2=6
b=4 b=4
a=6 lub a=2
c=2 c=6
q=abc=48
p=a+b+c=12
9 paź 22:52
Eta:
Pierwiastki tworzące ciąg arytmetyczny : x1=a−r, x2=a, x3=a+r,gdzie r −− różnica ciagu
ze wzorów Viete'a dla wielomianu stopnia trzeciego:
x1+x2+x3= −p i x1*x2+x1*x3+x2*x3= 44 i x1*x2*x3= −q
a−r+a+a+r= −p =12 ⇒ p= −12
i z treści zadania a−r+a+a+r=12 ⇒ [ a= 4]] zatem pierwiastkami są : 4−r, 4, 4+r
(4−r)*4+(4+r)*4+(4−r)(4+r)= 44 ⇒ ....... r2=4 ⇒ r=2 v r= −2
czyli pierwiastkami wielomianu są : x=6 v x= 4 v x= 2
6*4*2= −q to q= −48
i sprawdzając : 4*6+4*2+6*2= 44 czyli ok
9 paź 23:42
Eta:
W zadaniu pytają o p i q
zatem można wyznaczyć q bez obliczania pozostałych pierwiastków
znamy p= −12 i x1=4 i w(x)= x3−12x2+44x+q
W(4)=0 ⇒ 64−12*16=44*4+q=0 ⇒ q = −48
9 paź 23:53
Eta:
Poprawiam chochlika : W(4)=0 ⇒ 64−12*16 +44*4+q=0
9 paź 23:55