Jak liczyć sposoby w równaniach i nierównościach
xardass: wytłumaczyłby mi ktoś równania i nierówności?
Jak się liczy na te sposoby?
9 paź 22:08
Kuba: Mi się dobrze liczy.
9 paź 22:10
xardass: nie pytam o to, w jaki sposób się je rozwiązuje
9 paź 22:11
Mat: Skorzystaj z pomocy naukowych tutaj lub gdzieś indziej. No chyba że podasz jakiś konkretny
przykład którego nie rozumiesz.
9 paź 22:13
xardass: f(x)=|x−2|+|x| na przykład ten
w pierwszej wartości miejscem zerowym będzie 2, a w drugiej będzie 0.
pierwszy przedział to (−∞,0), drugi <0,2) i trzeci <2,+∞)
jak wyliczyć tymi sposobami parametr m?
9 paź 22:16
Kuba: A gdzie masz tam parametr?
9 paź 22:17
xardass: Na podstawie wykresu funkcji y=f(x), przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania f(x)=m w
zależności od wartości parametru m, m ∊ R
9 paź 22:19
===:
...wykres f(x) "tnij" stałą y=m
9 paź 22:22
xardass: No tak, tylko, że pierw muszę zrobić ten wykres
9 paź 22:26
Kuba: To zrób, z nim masz problem?
9 paź 22:26
Mat: Rozwiąż równianie w przedziałach a potem wykres... w czym problem?
9 paź 22:27
xardass: No właśnie jak rozwiązać równanie w przedziałach? Bo z przedziałów mogę określić punkty załóżmy
A i B i je łączyć, potem C D z drugiego przedziału (...) i z trzeciego. Potem je połączę a na
końcu jest łatwe bo poprowadzę linię i np w przedziale (−∞,2) będzie miało 2 rozwiązania, dla
2 jedno rozwiązanie a dla (2,+∞) 0 rozwiązań.
9 paź 22:28
Kuba:

Do 0 obie funkcje są ujemne więc w każdym module zmieniasz znaki i opuszczasz moduł, liczysz. W
przedziale <0,2) funkcja |x| jest już nieujemna więc tutaj opuszczasz moduł nic nie
zmieniając, druga dalej jest ujemna więc zmieniasz znaki. W przedziale <2, +
∞) obie są
dodatnie więc opuszczasz moduły bez zmieniania czegokolwiek i liczysz. (tak dla pewności to
nie jest wykres twojej funkcji tylko ten wykres pokazuje jaki znak one mają.
9 paź 22:36