funkcja
student: | | 1 | |
o co chodzi w wymiernej funkcji odwrotnej ? 2− |
| |
| | x+3 | |
9 paź 21:56
student: mam wyznaczyc do tej odwrotna ale nei wiem jak to zrobic
9 paź 21:56
Godzio:
| | 1 | |
y = 2 − |
| i wyznacz z tego x |
| | x + 3 | |
9 paź 21:57
52: 2x+5=yx+3y
2x−yx=3y−5
x(2−y)=3y−5
Pamiętaj o tym żeby można było z funkcji zrobić funkcję odwrotną musi być ona różnowartościowa.
P.S Jeśli pisze głupoty to poprawcie bo już późno a ja zmęczony....
9 paź 22:00
Saizou :
różnowartościowość to trochę mało (jeśli dobrze pamiętam z wykładu), musi być jeszcze
suriekcją, zatem funkcja musi być bijekcją xd
9 paź 22:03
52: Właśnie Saizou jak tam na studiach ?
A ja się szczerze przyznam, że tego na studiach jeszcze nie miałem także bazuję na wiedzy
posiadanej z LO.
9 paź 22:05
Saizou :
Cześć 52
a dobrze, jak narazie, jak dla mnie ciężkie są wykłady z wstępu do algebry i teorii liczb, a
reszta jest ok i pamiętaj, że matematyka akcentujemy na 3 sylabę od końca, bo to z greki
9 paź 22:08
Saizou : a u Ciebie jak tam ?
9 paź 22:09
student: Dziekuje wielkie
9 paź 22:10
52: Powiem tak, ciężko mi się przestawić na wykłady, które trwają 1h 45min bo mój mózg siada po
45min i ogólnie nie ma łatwo trzeba siedzieć i ostro ćwiczyć zadanka, bo na ćwiczeniach ludzie
mają przygotowane zadania do przodu i chodzą po + , normalnie padaka z tym.
Podsumowując...
nikt nic nie wytłumaczy i jest wyścig szczurów, a i ogólnie to jestem póki co tylko zadowolony
z Pana od Algebry : ) a reszta ... nie ma reszty.
Powodzenia życzę w dalszym toku nauki.
9 paź 22:13
Saizou :
byle do sesji żeby ja zdać

a tak na prawdę trzeba sobie przyswoić parę faktów np. takich jak 16 aksjomatów istnienia liczb
rzeczywistych, jak to ogarnę to grupy, pierścienie już będą łatwe xd
9 paź 22:15
52: Dokładnie żeby jakoś przetrwać i zdać
9 paź 22:17