proszę o rozwiązanie
proszę o rozwiązanie : oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych których cyfra
jedności jest równa 3 lub 8
9 paź 21:50
Kuba: Nie chce mi się liczyć, ale jak nie masz pomysłu to oblicz sumę wszystkich liczb 3 cyfrowych i
odejmij te które mają w miejscu jedności 3 lub 8. Skorzystaj też z ciągu arytmetycznego r=5 bo
co 5 jest liczba która kończy się na 3 lub 8. Pewnie da się prościej ale...
9 paź 22:02
Mat: Jedności : 2 możliwości bo możemy wstawić 3 albo 8.
Dziesiątki : 10 możliwości (0...9)
Setki: 9 możliwości (1...9)
2*10*9=180
9 paź 22:10
Kuba: Jemu chodzi o sumę tych liczb, a nie ile ich jest
9 paź 22:11
Mat: To znak że pora zamknąć książkę bo nic z tego nie będzie
9 paź 22:14
ICSP: a
1 = 103
a
2 = 108
.
.
.
a
n = 998
Jest to ciąg arytmetyczny o różnicy r. Ze wzoru na n−ty wyraz wylicz ilość wyrazów. Dalej już z
górki
9 paź 22:14
Bogdan:
101 + 998 = 1099
111 + 988 = 1099
121 + 978 = 1099
......
991 + 108 = 1099
Takich par jest n (ile?)
Szukana suma = 1099*n
9 paź 22:19
proszę o rozwiązanie : jeżeli a
1=103, a
2=108 a
3=113, a
4= 118...... a
n −998
r = 5
a
n= a
1 +(n−1)*r
998 = 103 +5n − 5 ⇒ n =180
| | (103 + 998) | |
S = |
| * 180 = 99090
|
| | 2 | |
czy to jest dobrze skorzystałem to co napisał Mat
10 paź 20:34
Bogdan:
Po co sobie utrudniasz? Podałem Ci bardzo proste rozwiązanie (nie strzela się do muchy
z armaty). Wysil się ociupinkę i oblicz n
10 paź 20:59
proszę o rozwiązanie : dziękuję aleja obliczyłem n który wynosi 180
10 paź 23:01
Bogdan:
Nie ile jest liczb, ale ile jest par liczb
10 paź 23:15
proszę o rozwiązanie : niestety ale nie wiem jak to dalej jest czy mam podzielić przez 2
11 paź 09:02
Kacper: Bogdan skąd u ciebie 101?
11 paź 09:28
Bogdan:
Bo zamiast cyfrę jedności 3 lub 8 wziąłem 1 lub 8, czyli zgodnie z warunkami zadania mamy:
103 + 998 = 1101
113 + 988 = 1101
........
993 + 108 = 1101
Sposób rozwiązania nie zmienia się oczywiście, szukana suma jest równa 1101*n, gdzie
n to liczba par tworzących sumę 1101.
Jeśli w ciągu arytmetycznym znamy a
k, a
n, stałą różnicę r, to a
n = a
k + r(n − k),
W tym zadaniu:
| | 993 − 103 | |
a1 = 103, an = 993, r = 10, k = 1, n = |
| + 1 = 90, |
| | 10 | |
| | 998 − 108 | |
a także dla b1 = 108, bn = 998, r = 10, k = 1, n = |
| + 1 = 90. |
| | 10 | |
Odp.: 1101 * 90 = ...
To, że wstawiający to zadanie nie zauważył, że do rozwiązania zastosowałem inne liczby
świadczy, że oczekiwał gotowego rozwiązania, a mógł przyjrzeć się przedstawionemu
przeze mnie rozwiązaniu i wstawić swoje liczby, ale się nie chciało.
11 paź 18:09
proszę o rozwiązanie : ale to co napisałem 20:34 jest taki sam jak 1101*90= 99090
11 paź 22:33