funkcja kwadratowa i jej własności
madzia: Układ równań rozwiąż algebraicznie [to jest baaardzo trudne] policzyłam to met. podstawiania i
oczywiście kosmiczny wynik mi wyszedł
x2 + (y+1)2=4
y= x2 + 1
11 lis 23:16
madzia: proszę pomóżcie chociaż zacząć 3 klamerki mi zróbcie napewno będę umiała dokończyć
11 lis 23:40
Julita: Liczymy metodą podstawiania:
x
2+(x
2+1+1)
2=4
x
2+(x
2+2)
2=4
wzór: a
2+2ab+b
2
x
2+(x
4+4x
2+4)=4
czwórki skracasz od razu i masz tak:
x
4+5x
2=0
x
2(x
2+5)=0
x
2=0, x=0 lub x
2+5=0
x
2=−5 i to jest równanie sprzeczne, ponieważ żaden kwadrat nie może być ujemny
x=0
y=1 (bo podstawiłeś sobie 0 pod x)
11 lis 23:52
12 lis 00:00
Julita: Spokojnie zawsze pomogę

pozdrawiam
12 lis 12:10