monotoniczność funkcji
tabaluga95: Cześć, mógłby mi ktoś to rozpisać?
Określ monotoniczność funkcji w przedziałach (wiem że można narysować wykres i to wyjdzie, ale
chodzi mi o sposób wyliczenia tego)
f(x)=√3−x (−∞,3]
f(x)=4x−x2 [2,∞]
z góry dzięki za pomoc
9 paź 21:34
5-latek: No to robisz z definicji
9 paź 21:36
tabaluga95: to znaczy? pokaż ten pierwszy przykład, a drugi przykład spróbuje
9 paź 21:50
Godzio:
Niech x
1,x
2 ∊ (−
∞,3] oraz x
1 > x
2 czyli x
2 − x
1 < 0. Liczmy:
f(x
1) − f(x
2) =
√3 − x1 −
√3 − x2 = [rozszerzamy ułamek i korzystamy ze wzoru
| | (3 − x1) − (3 − x2) | |
(a − b)(a + b) = a2 − b2] = |
| = |
| | √3 − x2 + √3 − x2 | |
| | x2 − x1 | |
= |
| < 0 (licznik ujemny z założenia, mianownik to suma |
| | √3 − x2 + √3 − x2 | |
| | + | |
pierwiastków więc dodatni |
| = −) |
| | − | |
9 paź 21:54