dowód
Adrian: | | x+1 | |
Uzasadnij, że jeśli liczba |
| jest liczbą naturalną większą od 1, to liczba |
| | x | |
| | x3+1 | |
|
| jest także liczbą naturalną. |
| | x3 | |
9 paź 21:30
Hurwitz: Skoro (x+1)/x = 1 +1/x jest liczbą naturalną, to 1/x musi być liczbą naturalną.
Stąd:
(x3+1)/x*3= ( (x+1)/x )3 − 3 (x+1)/x * 1/x i koniec, bo
( (x+1)/x )3 − sześcian naturalnej jest naturalną
(x+1)/x * 1/x iloczyn naturalnych jest naturalną
Wszystko dodatnie, bo prawa strona dodatnia (bo x>0, bo 1/x naturalna).
KONIEC|
10 paź 10:44
===:
kombinujecie jak koń pod górę.
Co tu udowadniać

? Chyba, że źle zadanie przepisał.
| | x+1 | |
Co to jest liczba naturalna i dla jakiego x wyrażenie |
| jest liczbą naturalną  ? |
| | x | |
10 paź 12:34
Janek191:
| x + 1 | | 1 | |
| = 1 + |
| jest liczbą naturalną , więc x = 1 |
| x | | x | |
zatem
10 paź 15:06
J:
| | 1 | | 1 | |
.... dla x = |
| .... 1 + |
| = 3 ... też jest liczbą naturalną...  |
| | 2 | | x | |
10 paź 15:07
ardiano xd: jak napisaliscie 1/2 w ułamku tak
11 paź 16:30