Wektory :)
Zapominalski: Czesc, pomożecie z prostym zadaniem z wektorów?

Dane są dwa wektory a [2,3] , b [ 1,4] . Znaleźć wektory u , v , o kierunkach
zgodnych, odpowiednio, z a , b takie, że u + v [8,1] .
(b) Dane są wektory a [1,3, 2] , b [ 4, 2,1] , c [ 2,1, 1] . Znaleźć wektory u , v , w
o kierunkach zgodnych, odpowiednio, z a , b , c takie, że u−v−w [1,3, 3] .
9 paź 21:28
Zapominalski: Up
9 paź 22:02
Zapominalski: Wiem że to dosyć proste zadanie, ale nie mogę sb z nim dać radę, proszę o rozwiązanie choćby 1
przykładu bd bardzo wdzięczny
9 paź 22:47
WueR:
Czy Ty czasem nie "zjadles" znakow rownosci? a = [2,3], b = [1,4], u+v=[8,1]?
u = x *[2,3], v = y*[1,4] spelniajace: x *[2,3] + y*[1,4] = [8,1].
9 paź 22:53
Zapominalski: Ok, rzeczywiście. Dzięki
9 paź 22:58
Zapominalski: Jeszcze jedno zadanko

Dane są punkty A =(4,1, 2) , B= ( 1,5,4) , D=(6,2,2) . Wektory AB i AD wyznaczają dwa
sąsiednie boki pewnego równoległoboku. Znaleźć czwarty wierzchołek C tego równoległoboku.
9 paź 23:25
Zapominalski: Wiem ab jest równoległe do DC, tak samo jak AD do BC, wyliczyłem 3 boki ale dalej nie wiem co
robić
9 paź 23:27
Zapominalski: Ok, zrobiłem samemu pozdrawiam
9 paź 23:36