Rownanie okregu
Stachu: Napisz rownanie okregu o środku S=(10,−3), stycznego do prostej o rownaniu y= −3/4x +2
11 lis 23:13
AROB: pomagam
11 lis 23:19
Stachu: Bardzo będę wdzięczny
11 lis 23:21
Stachu: Bardzo będę wdzięczny
11 lis 23:21
AROB:

środek okręgu: S(10, −3), równanie okręgu : (x − a)
2 + (y − b)
2 = r
2
| | 3 | | 3 | |
prosta k : y = − |
| x + 2, w postaci ogólnej: |
| x + y − 2 = 0 /*4 |
| | 4 | | 4 | |
3x + 4y − 8 = 0
Promień r obliczamy ze wzoru na odległość punktu od prostej:
| | IAx0 + By0 + CI | |
d = |
| |
| | √a2 + b2 | |
| | I3*10 + 4*(−3) −8I | | I30−12−8I | |
Czyli : r = |
| = |
| = |
| | √32 + 42 | | √25 | |
Zatem równanie okręgu ma postać:
(x−10)2 + (y+3)2 = 4
11 lis 23:31
Stachu: Dzięki
11 lis 23:35
AROB:
12 lis 00:18