funkcje wielu zmiennych
c--: podaj opis wędrówki po :
1. łamanej { (x, y) :y=|x| ∧ x∈[−2,2] }
2. łamanej { (x, y) :y=| |x−1|−2 | ∧ x∈[−5,5] }
3. brzegu kwadratu o wierzchołkach: (−1,−1),(1,−1),(1,1),(−1,1)
4. brzegu jakiegoś trójkąta
5. po ósemce
9 paź 20:59
Godzio:
Chodzi o parametryzacje?
9 paź 21:01
c--: mój pomysł na pierwsze to :
x(t)=2t y(t)=2|t| gdzie t∊[−1,1] mamy wtedy x∊[−2,2] y∊[0,2] i zależność y=|x|
9 paź 21:02
c--: tak
9 paź 21:02
Godzio: Jak dla mnie ok.
9 paź 21:08
c--: na drugie też prosto
x(t)=t t∊[−5,5]
y(t)= | |t−1|−2| i wszystko się zgadza [ w 1. i 2. moim przykładzie każdy odcinek pokonywany
jest raz, ale można i po tym samym odcinku ruszać się kilkukrotnie ]
9 paź 21:08
c--: problem pojawia się przy 3. proszę o wskazówki jak do tego się zabrać
9 paź 21:09
c--: muszę przejść na 3 zmienne ?
9 paź 21:11
c--: muszę przejść na 3 zmienne ?
9 paź 21:11
Godzio:

L
1: x(t) = t, y(t) = −1, t ∊ [−1,1]
L
2: x(t) = 1, y(t) = t, t ∊ [−1,1]
L
3: x(t) = 1 − t, y(t) = 1, t ∊ [0,2]
L
4: x(t) = −1, y(t) = 1 − t, t ∊ [0,2]
9 paź 21:13
c--: super dzięki zaraz sam spróbuję z tym Δ
9 paź 21:17
c--:

a: x(t) = t, y(t) = t, t ∊ [−1,1]
b: x(t)=1 y(t)=1−t t∊[0,2]
c: x(t) = 1−t, y(t) = −1, t ∊ [0,2]
9 paź 21:28
Godzio:
No i git
9 paź 21:31
c--: teraz jeszcze ósemka i gotowe

zaraz się z nią zgłoszę
9 paź 21:33
Godzio:
I jak, idzie coś?
9 paź 21:55
c--: mam pomysł tylko jeszcze realizuję
9 paź 21:57
c--:

x(t)=3sin(t) to nam da r=3 t ∊[0,2π]
y(t)=3cos(t)+3
x(t)=3sin(t) to nam da r=3 t ∊[0,2π]
y(t)=3cos(t)−3
9 paź 22:07
c--:

taka najbanalniejsza ósemka, myślałem jeszcze nad takimi
x(t)=3sin(t) to nam da r=3 t ∊[0,2π]
y(t)=3cos(t)+3
x(t)=4sin(t) to nam da r=3 t ∊[0,2π]
y(t)=4cos(t)−4
9 paź 22:09
c--: tutaj miało być r1=3 r2=4
9 paź 22:10
c--:

i nad taką ale jej równania nie potrafiłbym napisać tak aby pozbyć się części z dolnego okręgu
wchodzącej w górny
, musiałbym pewnie znaleźć najpierw punkty przecięcia, a potem pozbyć się tego jakoś
możesz to sprawdzić [ 1. i 2. ósemkę]
9 paź 22:12
Godzio:
Gdybyś podał środki to mógłbym się ustosunkować, ale pewnie jest ok − o to chodziło
9 paź 22:12
c--: 1.ósemka
górna część : środek (0,3) dolna część środek (0,−3)
2. ósemka
górna część : środek (0,3) dolna część środek (0,−4)
9 paź 22:15
Godzio:

jeszcze mnie zastanawia jedno (niestety to miałem daaaawno temu i mało pamiętam) czy
parametryzacja musi być "po kolei" tzn. czy nie trzeba parametryzować każdego łuku z osobna i
iść tak jak po ósemce: lewa górna −> prawa dolna −> lewa dolna −> prawa górna? Nie mam
pojęcia, ale może Ty wiesz
9 paź 22:17
c--: tak tak, faktycznie tak powinno być, bo to ma być odzwierciedleniem ruchu, czyli pomysł dobry
tylko teraz muszę zmienić nieco dane by ruch się zgadzał
9 paź 22:29
c--: x(t)=3sin(t) to nam da r=3 t ∊[0,2π]
y(t)=3cos(t)+3
najpierw górny okrąg
| | π | | 5π | |
x(t)=4sin(t) to nam da r=4 t ∊[ |
| , |
| ] |
| | 2 | | 2 | |
y(t)=4cos(t)−4
tutaj zaczynamy od samej góry punktu stycznego z osią x i lecimy po okręgu aż zajdziemy
ponownie do (0,0) jeśli zakres t zwiększe o kolejne krotności 2π będą to kolejne ruchy po tej
ósemce
9 paź 22:37
c--:

x(t)=5sin(t)−5 t∊[0,2π]
y(t)=5cos(t)
x(t)=5sin(t)+5 t∊[π,3π]
y(t)=5cos(t)
środki (−5,0) (5,0) r=5
ruch od lewego od (0,0) przeciwnie do zegara do (0,0) i teraz zgodnie z zegarem prawy okrąg od
(0,0) do (0,0)
9 paź 22:41
[C[czerwony]]c--: tam przy kwadracie aby się zgadzalo :
x=t t∊[−1,1]
y=−1
x=1
y=t −2 t∊[1,3]
x=4−t t∊[3,5]
y=1
x=−1
y=6−t t∊[5,7]
10 paź 09:47