DD
HELPP !: mikroekonomia: własciciel sklepu i działki ma klopot z podjeciem decyzji. Moze on udostepnic
innemu uzytkownikowi parcele bez sklepu za oplata 3000zl/miesiecznie. Odstapic sklep bez
dzialki innej firmie za oplate 2500zl meisiecznie. Nadal prowadzic sklep ponoszac miesieczne
koszty 5 tysiecy przy spodziewanych zyskach 9 tysiecy zl. meisiecznie. Jakie sa koszty
alternatywne prowadzenia we wlasnym zakresie sklpeu przez wlasciiela?
11 lis 22:25
Wilk: Właściciel prowadząc sklep zarobi na czysto 9000−5000=4000/miesięcznie, wynajmując sklep i
działkę może zarobić 3000+2500=5500/miesięcznie co pozwala wyliczyć koszt alternatywny na
1500/miesięcznie.. inną opcją jest prowadzenie sklepu i wynajęcie działki co pozwala zarobić
4000+3000=7000/miesięcznie

i na to powinien się zdecydować właściciel koszty alternatywne to
−1500/m (czyli stracił by na alternatywie wynajmu

.... a tak czysto życiowo będąc
właścicielem nie pracował bym w sklepie za dodatkowe 1500 zł mając pewne 5500 na rękę
12 lis 00:15
blagam o pomoc: a wykres do tego potzrba jakis?
12 lis 00:39
Wilku: nie wiem nigdy nie miałem mikroekonomii

bazowałem na definicji z wiki

ale wydaje mi się ze
wykres jest zbędny
12 lis 00:44
blagam o pomoc: ok dziekuje
12 lis 00:52