Rozwiąż równanie sześcienne
sebek: 6x3−4x2+3x−2=0
9 paź 20:48
5-latek: Ja najpierw sprawdzam W(1) jesli trafie to OK jesli nie to szukam pierwiastkow wsrod
dzielnikow wyrazu wolnego
9 paź 20:53
sebek: Sprawdziłem wszystkie cztery dzielniki {1,−1,2,−2} − żaden nie pasuje...
9 paź 21:00
ICSP: 2x
2(3x − 2) + 1(3x−2) = 0
(3x − 2)(2x
2 + 1) = 0
9 paź 21:03
sebek: Do ICSP − dziękuję!
Jak to zrobiłeś? To znaczy czy jest jakiś wzór skróconego mnożenia który to przedstawia? Bo
ciężko mi to było zauważyć...
9 paź 21:07
ICSP: Przecież to zwykłe grupowanie wyrazów. Jedna z podstawowych metod rozkładu wielomianu na
czynniki.
9 paź 21:09
5-latek: Sebek praktyka lub twiedzenie o pierwiastkach wymiernych wielomianu
9 paź 21:09
sebek: Boże... Pora kończyć te zadania i iść spać, bo mózg nie pracuje.
No nic, dzięki wielkie!
9 paź 21:15