roznowartosciowosc funkcji
5-latek:

Dobry wieczor
Takie polecenie mam : Zbadaj czy funkcja y=−x
2+2 jest roznowartosciowa
Otoz D
f=R i z definicji roznowartosciowosci mam ze x
1≠x
2 to x
1−x
2≠0 i f(x
1)≠f(x
2) to
f(x
1)−f(x
2)≠0
To zapisuje sobie ze f(x
1)=−x
12+2 i f(x
2)= −x
22+2
To licze f(x
1)−f(x
2)= −x
12+2−(−x
22+2)= −x
12+x
22=−(x
12−x
22)= −(x
1−x
2)(x
1+x
2)
TO wobec tego wychodzi mi ze x
1−x
2≠0 i x
1+x
2tez≠0 bo x
1≠x
2
wyszlo mi ze f(x
1)−f(x
2)≠0 i ta funkcja jest roznowartosciowa (co jest nieprawda
Wobec tego gdzis muszse robic blad w obliczeniach
Prosze wobec tego o wskazanie tego bledu
9 paź 20:29
5-latek: Polecenie jest dokladnie takie samo jak napisalem .
9 paź 20:37
razor: załóżmy że f(x1) = f(x2) → x1 = x2
−x12+2 = −x22+2
x12 = x22
x1 = x2 lub x1 = −x2
z prawdy wynika fałsz, więc nasze założenie jest sprzeczne → funkcja nie jest różnowartościowa
9 paź 20:39
5-latek: Dobrze.
To czyli z definicji nie obliczysz tylko dowod nie wprost
Moze tak byc gdyz to zadanie jest z rozszerzenia dziekuje
9 paź 20:46
Godzio:
Fachowe pokazanie, że funkcja NIE JEST różnowartościowa polega na wskazaniu KONTRPRZYKŁADU,
czyli pokazujemy, że dla x
1 = 1 ≠ −1 = x
2 mamy
f(1) = 1 = f(−1), zatem funkcja nie jest różnowartościowa.
W przeciwnym wypadku przeprowadzamy dowód z definicji
9 paź 21:00
5-latek: Witaj
Godzio 
Dziekuje za odpowiedz Tobie rowniez
Robilem to zadanie z definicji gdyz jest to zadanie z 1 klasy liceum i to przed funkcjami
kwadratowymi (ksiazka z 2009r
Przyjalem ze ten 1 klasista nie zna z gimnazjum wykresu funkcji kwadratowej .
No chyba ze jest inaczej i zna to wtedy pokazujemy kontrprzyklad tak jak napisales
jeszce raz dziekuje
9 paź 21:18
Godzio:
Nie trzeba znać funkcji kwadratowej, jedynie co trzeba wiedzieć to to, że x
2 ma taką samą
wartość dla x = k jak i dla x = −k, a to wie każdy gimnazjalista, który umie potęgować
9 paź 21:49
5-latek: Dobrze
9 paź 22:12