kiedy liczba a jest całkowita
Wimp: | | a3 − 2a2 + 3 | |
Dla jakich liczb całkowitych a liczba |
| jest także liczbą |
| | a2 − 2a | |
całkowitą.
Proszę o pomoc
9 paź 20:28
razor: rozłóż licznik i mianownik na czynniki
wskazówka do licznika − W(−1) = 0
9 paź 20:31
Wimp: Już wcześniej tak robiłem, ale nie wiem co mi to daje. Może nie umie zinterpretować wyników.
Oto co mi wyszło:
| a3 − 2a2 + 3 | | (a +1)(a2 − 3a + 3) | |
| = |
| |
| a2 − 2a | | a(a − 2) | |
I co dalej?
9 paź 21:18
ICSP: Zauważ, że :
| a3 − 2a2 + 3 | | 3 | |
| = a + |
| |
| a2 − 2a | | a2 − 2a | |
Wnioski ?
9 paź 21:24
Wimp: Super. Dziękuję za pomoc
9 paź 21:34