Wykazywanie, liczby rzeczywiste
Adrian: Wykaż, ze jeśli liczby a +b i a − b są wymierne to liczby a i b są wymeirne
Nie mam pojęcia jak się za to zabrać

Ktoś coś podpowie, znaczy wiem, że liczba wymierna to
tz gdzie t i z ∊ całkowitych
9 paź 19:59
5-latek: Chyba bym zaczal tak a= Uk}{l} z definicji liczby wymiernej i l≠0 i b= U{p}[q} i q≠0
| | k | | p | | qk+lp | |
a+b= |
| + |
| = |
| i wnioski |
| | l | | q | | lq | |
To samo z a−b
Ja bym tak zrobil
9 paź 20:06
undefined:
______________________
______________________
9 paź 21:33
Adrian: Nie rozumiem skąd się wzięło się a = (a+b) + (a−b)2
I jak najlepiej sformułować tutaj wniosek?
10 paź 07:15
MQ: @undefined
W zasadzie wystarczyło napisać tylko 2 pierwsze linijki. Cała reszta niepotrzebna.
10 paź 08:56
Adrian: ponawiam pytanie : skad się wzyieło a=(a+b)+(a+b)2
12 paź 10:31