Odcinek, punkt
James: Dany jest odcinek AB o końcach A(1,4) i B(−8,1). Wyznacz współrzędne punktu C, który dzieli
odcinek w stosunku 1:2.
9 paź 19:55
5-latek: Czemu nie zagladacie do ksiazek gdzie takie zadania sa rozwiazane
9 paź 19:59
James: Nie posiadam książki w której takie zadanie by było rozwiązane.
9 paź 20:01
Bogdan:
| | 1 | |
Nie ma książki? Nic nie szkodzi, mamy swój rozumek. |AC| = |
| |AB| |
| | 3 | |
→
AB = [−9, −3]
→
AC = (1/3)*[−9, −3] = [−3, −1]
C = (1 − 3, 4 − 1) = (−2, 3)
9 paź 20:15
James: Dzięki
9 paź 20:17
Eta:
k= 0,5
| | xA+k*xB | |
xC= |
| ⇒ xC=..... = −2 |
| | k+1 | |
| | xA+k*yB | |
yC= |
| ⇒ yC= ... = 3 |
| | k+1 | |
C(−2, 3)
9 paź 20:38
Bogdan:
Dobry wieczór
Eto
9 paź 20:42
Eta:
Witam , witam
9 paź 20:42