matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
xxx
1997:
Zamień na ułamek zwykły liczbę 0,1(35)
9 paź 19:55
razor:
x = 0,1(35) 10x = 1,(35) 1000x = 135,(35) 1000x − 10x =135,(35) − 1,(35) = 134 990 x = 134
134
x =
990
9 paź 19:58
===:
135.(35)
134
1.(35)
999
9 paź 20:05