Styczna do okręgu
James: Wyznacz równanie stycznej do okręgu (x+1)2+(y−2)2=9 równoległej do prostej x+2y+3=0
9 paź 19:52
===:
współczynnik znasz
przyrównaj
styczna ... jeden punkt ... Δ=0
(otrzymasz dwie wartości b)
9 paź 20:22
Mila:

k: x+2y+3=0
Styczna jest równoległa do prostej k, to jest postaci:
s: x+2y+D=0
Aby wyznaczyć wsp. D możemy skorzystać z własności , że odległość punktu S od stycznej jest
równa promieniowi okręgu r=3.
S=(−1,2)
| | | −1+2*2+D| | | |3+D| | |
d=3= |
| ⇔3= |
| |
| | √12+22 | | √5 | |
|3+D|=3
√5⇔
3+D=3
√5 lub 3+D=−3
√5
D=3
√5−3 lub D=−3
√5−3
Mamy dwie styczne:
s
1: x+2y+3
√5−3=0
s
2: x+2y−3
√5−3=0
=================
9 paź 20:54
James: Dzięki
9 paź 21:10
Mila:
9 paź 21:50