Zadanie z parametrem
Magda: dla jakich wartości parametru m równanie x2 − 3x + m − 3 = 0 ma dwa pierwiastki rzeczywiste
takie, że suma ich odwrotności jest równa 3 ?
9 paź 19:37
razor: | | 1 | | 1 | | x1+x2 | |
Δ > 0 i |
| + |
| = 3 → |
| = 3 |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | |
Podstaw i licz
9 paź 19:39
Magda: Założyłam, że delta > 0 i 1/x1 + 1/x2 = 3
Z delty wyszło mi że −4m + 21> 0, więc 21/4 > m czyli m ∊ (−∞, 21/4). Co do pierwastków ze
wzorów Viete'a wychodzi że (x1+x2)/x2x1 czyli po podstawieniu 3/m−3 = 3.
Gdzie popełniłam błąd ?
9 paź 19:41
Mat: Nie powinno być delta większa bądź równa 0?
9 paź 19:42
Magda: właśnie nie wiem...
9 paź 19:44
razor: mnie uczyli że dwa pierwiastki − Δ > 0 ale w różnych szkołach różnie podchodzą do tego problemu
9 paź 19:46
Mat: Ponieważ równanie ma dwa pierwiastki rzeczywiste i nigdzie nie ma napisane że są różne. Jak dla
mnie Δ ≥ 0
9 paź 19:46
Magda: dzięki. Tylko nadal nie wiem gdzie zrobiłam źle...
Czy mogłby ktoś to rozwiązać ? prosze
9 paź 19:48
razor: | | 3 | |
jest dobrze, po prostu rozwiąż teraz to równanie |
| = 3 |
| | m−3 | |
9 paź 19:50
Magda: wyszło mi m=4
dobrze ?
9 paź 19:54
razor: a na maturze ktoś ci powie czy jest dobrze?

podstaw m = 4 do równania i sprawdź czy suma
odwrotności pierwiastków jest równa 3
9 paź 19:55
Magda: Bo nie wiem jak to sprawdzić. Podstawić 4 pod m do równania kwadratowego?
No i w poleceniu było wyznacz wartości, nie jedną i nie wiem czy dobrze...
9 paź 19:55
===:
3/(m−3)=3 ⇒ 3=3m−9 ⇒ m=4
... i co tu źle?
9 paź 19:55
Magda: po podwstawieniu wychodzi 1=0 co oczywiscie jest nieprawda
9 paź 19:56
Mat: −b/a a nie b/a
9 paź 19:57
Mat: Wychodzi dobrze tylko ja mam teraz pytanie czy pisać że 4 nalezy do tej dziedziny mniejszych od
21/4 czy to nie jest dziedziną? I w odpowiedzi już tylko że dla m=4?
9 paź 19:58
Magda: tak zrobiłam : −b/a / c/a = −b/c ⇒ 3/ m−3 = 3 ⇒ 3m−9 = 3 ⇒ 3m = 12 ⇒ m=4
9 paź 20:00
razor: pisze się tak
| | 21 | |
(m < |
| i m = 4) → m = 4 |
| | 4 | |
9 paź 20:00
Magda: ale jak jest dobrze ? po podstawieniu m do równania kwadratowego wychodzi, że 1=0, więc albo
źle sprawdzam albo jest źle zrobione
9 paź 20:01
Mat: Oblicz odwrotność tych pierwiastków jeszcze raz ale zamiast c (m−3) podstaw 4−3 czyli
9 paź 20:03
Mat: I wtedy dokonujesz sprawdzenia
9 paź 20:04
Magda: No to wtedy dobrze wychodzi... ale to co, mam zignorować, że w podstawianiu do rownania
kwadratowego jest źle?
9 paź 20:06
razor: x
2−3x+m−3 = 0
podstawiam m = 4
x
2−3x+4−3 = 0
x
2−3x+1 = 0
Δ = 9 − 4 = 5,
√Δ = 5
| | 3−√5 | | 3+√5 | |
x1 = |
| , x2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 2 | | 2 | | 2(3+√5)+2(3−√5) | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| = |
| x1 | | x2 | | 3−√5 | | 3+√5 | | (3−√5)(3+√5) | |
| | 6+2√5+6−2√5 | | 12 | | 12 | |
|
| = |
| = |
| = 3 |
| | 32−√52 | | 9−5 | | 4 | |
9 paź 20:06
Magda: Aaaaah rozumiem ! czyli się podstawia tylko m do równania kwadratowego. Ja jeszcze przyjełam
dowolny x ze np. x=2, x=3. I potem do odwrotności pierwiastków. Dzieki wielkie!
9 paź 20:09
daras:

obojętnie czy jest Δ ≥ 0 czy > 0, to koniunkcją tych dwu zbiorów jest m = 4
9 paź 20:12
Magda: nie umiem robić sprawdzeń :') jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc
9 paź 20:15