funkcja kwadratowa
madzia: napisz wzór funkcji kwadratowej wiedząc, że do jej wykresu należy punkt A=(1,3) B=(−1,−3) i
C=(2,3)
11 lis 22:11
Nikka: f(x) = ax
2 + bx + c
podstaw po kolei współrzędne punktów (odpowiednio pod x i y) do powyższego wzoru; uzyskasz
układ z trzema niewiadomymi a,b, c
obliczasz a, b, c i podstawiasz we właściwe miejsca do tego samego wzoru
11 lis 22:23
madzia: nie da się tego zrobić próbuje i mi nie wychodzi

a to nie trzeba do innego wzoru podstawić
czy coś
11 lis 22:39
AROB: 3= a + b + c
| | 3 | | 3 | |
−3 = a − b + c ⇒ a=− |
| , b = 3, c = |
| |
| | 5 | | 5 | |
3 = 4a + 2b + c
11 lis 22:50
Nikka: 3=a+b+c
−3=a−b+c
3=4a+2b+c
c=3−a−b
−3=a−b+3−a−b → b=3
3=4a+2b+3−a−b
b=3
c=3−a−3 → c= −a
3a+b=0
b=3
a= −1
c=1
f(x) = −x2 + 3x + 1
11 lis 22:53
11 lis 22:59
AROB: 
Co ja zrobiłam!
Dzięki Nikka
11 lis 23:02
Eta:
Witaj
AROB 
Może "degustowałaś wirtualnie'' moją nalewkę z aronii
11 lis 23:14