Ambitne zadanie z ciągów
Misiek: Mam ciekawe zadanie z ciągów.
Dane są dwa stu wyrazowe ciągi arytmetyczne an o wyrazach 5,8,11... i bn o wyrazach 3,7,11.. .
Ile jednakowych wyrazów mają te ciągi ?
Obliczyłem wzory i stwierdziłem że w pierwszym ciągu te same wyrazy powtarzają się co 4 a w
drugim co 3, lecz nie mam koncepcji jak dalej rozwiązać.
Z góry dziękuję za pomoc.
9 paź 19:00
Bogdan:
Co to znaczy "obliczyłem wzory"?
Proponuję takie rozwiązanie:
n, m ∊ N
+
Pierwszy ciąg arytmetyczny (a
n): a
1 = 5, r' = 3, a
n = 3n + 2, a
100 = 302
Drugi ciąg arytmetyczny (b
m): b
1 = 3, r'' = 4, b
m = 4m − 1, b
100 = 399
| | 4 | |
an = bm ⇒ 3n + 2 = 4m − 1 ⇒ n = |
| m − 1 |
| | 3 | |
Jeśli n jest liczbą naturalną, to m jest liczbą naturalną będącą wielokrotnością liczby 3,
| | 4 | |
czyli m = 3k, k∊N+ i n ≤ 100 ⇒ |
| m − 1 ≤ 100 ⇒ mmax = 75 ⇒ k = 25 |
| | 3 | |
Odp.: jest 25 jednakowych wyrazów ciągów.
9 paź 21:18