rozkladanie na ulamki proste funkcji
student: rozłóż funkcje na ułamki proste:
9 paź 18:35
Mila:
Najpierw podziel licznik przez mianownik.
9 paź 18:52
student: podziele ale jak dalej? nei wiem
9 paź 21:43
Mila:
To do całek?
9 paź 21:45
Mila:
| x4−16+16 | | 16 | |
| =1+ |
| = |
| x4−16 | | (x2−4)*(x2+4) | |
| 16 | | 16 | |
| = |
| = |
| (x2−4)*(x2+4) | | (x−2)*(x+2)*(x2+4) | |
| | A | | B | | Cx+D | |
= |
| + |
| + |
| = |
| | x−2 | | x+2 | | x2+4 | |
| | A*(x+2)*(x2+4)+B*(x−2)*(x2+4)+(Cx+D)*(x−2)*(x+2) | |
= |
| |
| | (x−2)*(x+2)*(x2+4) | |
Obieram x=−2
licznik ma wartość :
| | 1 | |
A*0*8+B*(−2−2)*8+0=−32B=16⇔B=− |
| |
| | 2 | |
Dla x=2 mamy
| | 1 | |
A*(2+2)*(4+4)+0+0=16⇔A= |
| |
| | 2 | |
Dla x=1
A*(1+2)*(1+4)+B*(1−2)*5+(C+D)*(1−2)*(1+2)=16⇔C+D=−2
x=0
A*2*4+B*(−2)*4+D*(−2)*2=16
| 1 | | 1 | |
| *8+(− |
| *(−8)−4D=16⇔4+4−4D=16⇔−4D=8 |
| 2 | | 2 | |
D=−2 to C=0
Rozkład
| | 16 | | | | | | −2 | |
1+ |
| =1+ |
| + |
| + |
| |
| | (x−2)*(x+2)*(x2+4) | | (x−2) | | x+2 | | x2+4 | |
9 paź 22:24