matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja wymierna
student:
1
Wyznacz funkcję odwrotną do funkcji f(x)= 2−
x+3
9 paź 18:33
M:
3 paź 06:01
M:
16 wrz 11:23
P i P :
1
f(x)=y=2−
jeswt funkcja rosnąca na przedziałach (−
∞
,−3) oraz (−3
∞
)
x+3
jest funkcja róznowartościową
1
y=2−
x+3
y=2(x+3}−1}{x+3}
2x+5
y=
x+3
y(x+3)=2x+5 yx+3y=2x+5 yx−2x=5−3y x(y−2)=5−3y
5−3y
x=
y−2
5−3x
f
−1
=
x−2
16 wrz 17:34