kombinatoryka
Blue: Pięciu posłów − trzech z partii X i dwóch z partii Y − zajmuje wspólną pięcioosobową ławę na
sali sejmowej. Posłowie jednej partii siedzą obok siebie. Na ile sposobów mogą usiąść

Kiepsko mi idzie ta kombinatoryka.... Myślałam, że można to załatwić regułą mnożenia −
pierwszego możemy ustawić na 5 sposobów, drugiego już tylko na 1 , trzeciego na 3, czwartego
na 2 i ostatniego na 1, ale to chyba tak nie będzie, bo by wyszło 30.
Pomoże ktoś?
9 paź 17:24
Blue: a już chyba wiem − pierwszego możemy ustawić na 4 sposoby, bo środkowego miejsca nie może
zająć, tak?
9 paź 17:29
Blue: i wyjdzie 24... Czyli regułą mnożenia niby wyszło, ale czy tego jeszcze jakąś kombinacją albo
czymś nie dałoby się obliczyć. Wgl macie jakąś metodę na odróżnianie tego wszystkiego? Ja się
mylę kiedy co powinnam zastosować − permutacje , wariacje czy kombinacje....
9 paź 17:31
Blue: mam jeszcze podpunkt b) Siedmiu posłów − trzech z partii X i czterech z partii Y − zajmuje
wspólną siedmioosobową ławę na sali sejmowej. Postanowili oni zająć miejsca w te sposób, że
żaden nie ma za sąsiada posła ze swojej partii. Na ile sposobów posłowie mogą zasiąść w
ławie

?
Wyszło mi 144, ale nie mam odpowiedzi do tego zad. Może mi ktoś powiedzieć, czy to jest dobry
wynik

Bardzo proszę
9 paź 17:38
Blue: Jest tu kto?
9 paź 18:23
Mila:
a)
x1,x2,x3, usiądą na 3!*2! sposobów
y1,y2,x1,x2,x3 usiądą na 2!*3! sposobów
2*3!*2!=24
b)
rozpisz podobnie.
YXYXYXY
4!*3!
9 paź 18:49
Blue: Mila dzięki bardzo, tylko na Ciebie można ZAWSZE liczyć !

Czyli dobrze mi wyszło to b^^ Ale ogólnie nie muszę tego tak rozpisywać silniami? Mogę tak "na
chłopski rozum", że ten z partii x po prostu nie może usiąść w środku i tak dalej i regułą
mnożenia?
9 paź 19:33
Blue: oj sorki, z partii y nie może usiąść w środku, bo to tam jest dwóch posłów ^^
9 paź 19:35