zbiory
Radek : Podaj elementy następujących zbiorów :
C = { x ∊ R : x2 = 7 }
Czyli to będzie x2 = 7
x = −√7 x = √7
I do tego zbioru będą należały te dwa elementy czyli −√7 i √7 tak ?
9 paź 17:15
Radek : I jeszcze gdyby ktoś mógł mnie naprowadzić na to :
| | x2 + x − 2 | |
{ x ∊ R : |
| ≥ 0 } |
| | x2 − x + 12 | |
Nie wiem jak sie za to zabrać.
9 paź 17:29
Metis: No to może rozwiązać
9 paź 17:34
Radek : A pierwsze mam dobrze ?
9 paź 17:43
5-latek: Dobrze masz pierwszse
natomiast do drugiego podszsedlby tak
Mianownik x nalezy do R wiec zajmuje sie tylko licznikiem i badam kiedy x2+x−2>=0
9 paź 17:52
Radek :

czyli
Δ = 9
x1 = −2 x2= 1
I wychodziłoby na to że x ∊ ( −
∞, − 2> u <1,
∞ )
ale ja mam podać elementy a nie zbiór rozwiązań.
9 paź 18:04
5-latek: Radek czy TY wiesz co jest rozwiazaniem nierownosci ?
Wiec napisz tutaj
9 paź 18:14
Radek : napisałem
9 paź 18:52
Radek : x ∊ ( − ∞, − 2> u <1, ∞ )
9 paź 18:55
Radek : jak to co napisałem jest źle to niech mi ktoś napiszę jak powinno być dobrze bo do rana tego
nie zrobię wszystkiego
9 paź 18:58
5-latek: Radku roziwazaniem nierownosci jest przedzial liczbowy ( nie bedzie to konkretna liczba)
Konktertna liczba jest rozwiazaniem ale rownania ( a Ty tu masz nierownosc
Wyznaczyless taki przedzial x nalezy (−oo.−2 U(1,oo) i dobrze to jest
Bo zobacz ja sobie wybiore np x=−275432 a ktos powie nie x=56789009876 aTy powiuesz
nie x=2534 . Kazdy z nas bedzie mial racje bo wybrane przez nas xsy beda roziwazniem tej
nierownsci (ale jak zauwazyles nie bedzie to tylko ten jeden konktertny x )
9 paź 19:28
Radek : Okej dziękuje bardzo
I jeszcze mam ostatnie pytanie, czy to w takim razie mam poprawnie ?
b) E = {x ∊ N : x2 < 0 }
I tu będzie należało 0 czyli E = {0}
c) {x ∊ R : x2 < 6 }
x2 − 6 < 0
(x− √6)( x + √6) = 0
x1 = √6 x2= −√6
x∊( − √6 , √6 )
9 paź 19:35
Radek : coś mi w b nie pasuje
9 paź 19:36
5-latek: c) dobrze a wb) sie zastanow jeszcze raz wedlug mnie to zbior pusty
9 paź 19:44
Radek : dziękuje bardzo
9 paź 19:53