Sprawdź, czy równość jest prawdziwa.
olexy: √(9+2√(14)) = √(7) + √(2)
Próbowałem to rozwiązać i ciągle mi nie wychodzi... Czyli, że L≠P
9 paź 16:42
Hajtowy:
√9+2√14 =√7 + √2
Tak to wygląda czy inaczej?
9 paź 16:55
5-latek: Jozek a wzory skroconego mnozenia znasz ?
No to podniesz obie strony rownania do kwadratu i napisz czy CI wychodzi
9 paź 17:59
olexy: Hajtowy, tak to wygląda..
5−latek. Znam wzory, próbowałem wzoru na różnicę kwadratów, ale coś mi nie wychodzi...
9 paź 21:20
5-latek: (√9+2√14)2= (√7+√2)2
9+2√14= (√7)2+2*√7*√2+(√2)2
9+2√14= 7+2√7*2+2
9+2√14= 7+2+2√14
9+2√14=9+2√14 czyli L=P
wzor skroconego mnozenia (a+b)2= a2+2a*b+b2
9 paź 21:29
olexy: Dziękuję bardzo.
9 paź 21:34
5-latek:
9 paź 21:38