matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Współrzędne wektora przesunięcia
MissM:
5−2x
Wykres funkcji f(x) =
, gdzie x∈R − {2}, powstał w wyniku przesunięcia
2x−4
1
równoległego wykresu funkcji y =
o wektor v = [a, b]. Wyznacz współrzędne wektora v.
2x
9 paź 15:05
J:
5−2x
2x −5
2x −4 −1
1
= −
= −
= −1 +
,
2x−4
2x−4
2x−4
2x−4
czyli: v = [4,−1]
9 paź 15:13
J:
.... nie tak, tam jest pomyłka w liczniku ...
9 paź 15:18
J:
.... a jednak dobrze było ...
9 paź 15:20