Wlasnosci funkcji
5-latek: Pytanie :
Wiem jak zbadac monotonicznosc funkcji . Ale jest powiedziane ze wiekszosc funkcji to nie beda
funkcje scisle monotoniczne tzn rosnace czy malejace
Bo np wezmy taka funkcje y=x2−3 . Teraz tak nie znajac wykresu tej funkcji a jest to zadanie
z klasy 1 i nie bylo funkcji kwadratowej jeszce to mozna dojsc do falszywych wnioskow no bo
tak
dziedzina tej funkcji jest Df=R i
x1−x2<0 f(x1)= x12−3 f(x2)= x22−3 to f(x1)−f(x2)= x12−x22=(x1−x2)(x1+x2)
czyli f(x1)−f(x2)<0 bo x1−x2<0 i x1+x2)>0 czyli funkcja rosnaca a to przeciez nie
jest prawda bo wiemy z eta funkcja jest minotoniczna przedzialami .
daki takie zadanie . Zbadaj monotonicznosc funkcji y=x2−3 (jak to wytlumaczyc 1 −klasicie
ktory jeszcze nie mial funkcji kwadratowej ?
9 paź 13:02
5-latek: Oczywiscie z definicji
Bo jesli by kazali zrobic tabeke i narysowac ten wykres to OK . 1−klasista to powinien umiec
zrobic
9 paź 13:06
J:
x
1 − x
2 < 0 .... w całej dziedzinie z założenia ..,
ale to nie oznacza wcale,że x
1 + x
2 > 0 w całej dziedzinie ..
9 paź 13:10
J:
...przecież w przedziale: (−∞,0) ... x1 + x2 < 0
9 paź 13:11
5-latek: J
wedlug mnie powinni podac przedzial w ktorym ma zbadac monotonicznosc
9 paź 13:14
J:
....nie ... tutaj błednie napisałeś,że x1 + x2 > 0 .... a tak jest tylko wprzedziale: (0,+∞)
9 paź 13:15
5-latek: Ja to rozumiem .
Tylko ze nie znajac wykresu takiej funkcji przyjmujemy ze dziedzina tej funkcji jest zbior R
A powinni napisac zbadaj monotomicznosc tej funkcji dla x nalezy (−oo,0) i w przedziale x
nalezy ( +oo)
No bo tak to ja sobie moge przyjmowc dowolne wartosci x1 i x2 i w zaleznosci od tego jakie
przyjne raz ta funkcja bedzie rosnaca a raz malejaca .
tylko o to mi chodzi
9 paź 13:25
5-latek: Bo przed wlasnosciami funkcji bylo dziedzina funkcji i miejsce zerowe funkcji ,
Ibyly pokazane przyklady jak okreslac dziedzine funkcji .
Zapomnij na chwile ze byles nauczycielem i wczuj sie w 1 klasiste
9 paź 13:28
J:
.... nie masz racji .... jakakolwiek by to nie była funkcja określona w R ,
to zawsze: x1 + x2 < 0 w: (−∞,0) oraz x1 + x2 > 0 w: (0,+∞)
.... a to, czy: x1 < x2 lub x1 > 0 ... to zakładasz sam..
9 paź 13:30
J: a to, czy: x1 < x2 lub x1 > x2 ... to zakładasz sam..
9 paź 13:41
5-latek: No to w takim razie zbadaj jej monotonicznosc bez rozbijania na przedzialy z definicji
przyjmujac ze Df=R ( chetnie zobacze
bo np z taka funkcja y=2x−5 to nie mam problemu
9 paź 15:07
5-latek: Bede mial jeszce jedno zadanko z roznowartosciwosci ale to napisze nowe zadanie
9 paź 15:09