Równanie prostej równoległej.
Page: Witam. Jak zacząć rozwiązywać te zadania?
Zad.1.
Napisz równanie prostej równoległej do prostej k: 2x+y−8=0 i przechodzącej przez punkt K=
(−4,3).
Zad.2.
Wyznacz wartość m tak aby prosta o równaniu x−3y+7=0 była prostopadła do prostej o równaniu
mx+4y−2=0
9 paź 12:27
J:
1) y = 2x + y + C .... podstaw współrzędne punktu K ... i obliczysz C.
9 paź 12:29
J:
| | 1 | | 7 | |
2) 3y = x + 7 ⇔ y = |
| x + |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | m | | 1 | | m | |
4y = − mx + 2 ⇔ y = − |
| + |
| i aby była prostopadła, to: − |
| = − 3 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
9 paź 12:34
5-latek: J to jest straszny leń Pewnie zaraz napiszse ze nie kazdy musi byc geniuszsem z
matematyki . Mam gdzies takie gadanie bo to sa proste zadania i nawet nie probowal ich zaczac
Nawet mu sie nie chce zajrzec do ksiazki za ktora rodzice zaplacili duzo kasy zeby ten
leń mial sie zczego uczyc
Nie docenia tego ze rodzice musza isc do pracy aby te peniadze zarobic . zeby synus cy corcia
mieli sie z czego uczyc a oni to maja w du...e
Te zadania sa w ksiazce ale najlepiej wolac " Jak zaczac""
NO wlasnie od zagladniecia do ksiazki .
9 paź 12:42
J:
...albo:
x − 3y + 7 = 0
mx +4y − 2 = 0
warunek: 1*m +(−3)*4 = 0 ( iloczyn skalarny wktorów tych prostych musi być równy 0)
9 paź 12:44